11. august 2021

Er du bange for greenwashing? Så glemmer du måske at frygte greenhushing …

 

”Hold mund, hvis du er i tvivl”
Det er en gammelkendt strategi at tie stille, hvis man ikke er helt sikker i sin sag. Strategien er bestemt ikke altid dum, for man kan jo så let komme galt af sted. Men strategien kan også være en hæmsko. Nogle gange tier man simpelthen så meget stille, at man ikke får sagt det, der faktisk burde siges. Og det er dumt.

Rigtig mange virksomheder er i dag så bange for at blive anklagede for greenwashing, at de ryger i den modsatte grøft. De undlader simpelthen at fortælle om alt det gode, de faktisk gør – også kaldet greenhushing.

Bekymringen er reel nok, for hvem ønsker sig en shitstorm for markedsføringskronerne? Problemet er bare, at når man er en virksomhed, så har man brug for at kommunikere. Ellers er man næppe en virksomhed ret meget længere.

Og hvis man er en virksomhed i 2021, så har man højst sandsynligt også forholdt sig mere end blot overfladisk til begrebet bæredygtighed – det er lidt af en forudsætning, hvis man vil drive forretning i dag – og de fleste virksomheder er også allerede godt på vej mod mere bæredygtige produktioner, grøn omstilling og gode ideer. Og det er der altså masser af god kommunikation i. Historier, som bør og skal fortælles, fordi det er vigtigt – for både virksomheden, dens kunder og for verden. De historier skal man ikke sidde og putte med.

Sig sandheden
En anklage for greenwashing er skadeligt for en virksomheds omdømme i en verden, hvor forbrugere, investorer og andre interessenter har skarpe holdninger til bæredygtighed. Det kan slet ikke diskuteres.

Derfor ville de fleste virksomheder nok – hvis de skulle vælge – helst anklages for greenhushing fremfor greenwashing. Det giver god mening, for greenhushing virker mere tilforladeligt. Ingen shitstorme der. Men hvad nu hvis det alligevel ikke er helt så ufarligt, som det ser ud til, det der greenhushing? Hvad nu hvis det også er farligt? Hvad nu hvis en virksomhed mister kunder, opgaver og goodwill, fordi den undlader at fortælle om alt det gode, den gør – og drømmer om at gøre?

Den gode nyhed er, at det slet ikke så svært, som mange tror. Det handler egentlig bare om at sige sandheden. Simple as that. Kodeordet er kort sagt god kommunikation, gennemsigtighed, gode intentioner – men frem for alt ærlighed.

Har din virksomhed brug for hjælp til at fortælle den gode (sande) historie om jeres arbejde med bæredygtighed? Ring 43434117 eller skriv – vi er altid klar til at hjælpe.